Мишка на севере. Володар заполяр'я

Фото - Фото - Мишка на севере. владар заполяр'я
фото: Лев Вейсман
Якщо господар тайги - ведмідь бурий, то головний звір арктичної тундри і снігових пустель - ведмідь білий або полярний.

Білий ведмідь - найбільший наземний хижак нашої планети. Довжина його тулуба з головою може досягати трьох метрів, а вага - 800 кг. Шкура у звіра, всупереч назві, чорна, а шерстинки - прозорі, і тому безбарвні.

Але вони здатні поглинати ультрафіолет, тому нам ведмежа шуба здається білою, жовтуватою і навіть зеленуватою - якщо в хутрі заводяться мікроскопічні водорості.

Ведмеді не люблять довго залишатися на одному і тому ж місці, а воліють кочувати, блукаючи уздовж берега або перебираючись з одного дрейфуючої крижини на іншу. Харчуються ведмеді в основному рибою і ластоногими ссавцями - нерпою, моржами, морськими зайцями.

Підповзаючи до тюленячим лежбищам або чатуючи своїх жертв у лунок, кмітливі ведмеді прикривають лапою єдину чорну крапку на своєму тілі - ніс. Апетит у ведмедиків будь здоров - за один присід ведмідь може додати до 10% від початкового ваги.

При всьому своєму незграбному вигляді, ведмеді швидкі й спритні на суші, а вже у воді почувають себе не гірше риб. У них прекрасно розвинений зір, слух, нюх. Дорослий самець однією лапою може перевернути крижину, на якій лежить тюлень. Є у білих ведмедиків цікава особливість: вони всі поголовно лівші, така у них генетика.

В тривалу зимову сплячку впадають лише вагітні самки. Самці і "незаміжні" самки якщо і залягають у барліг, то ненадовго, але зазвичай сплять - у пошуках їжі вони просуваються на південь, углиб материка, і часом атакують стоянки людей, плюндруючи продовольчі склади. Зрідка ведмедів можна помітити і на околиці невеликих міст - там вони із задоволенням риються в сміттєвих баках. Людей же ведмеді побаіваются- випадки нападу білих хижаків на людину поодинокі, та й майже завжди людина сама провокує звіра.

Білі ведмеді живуть близько 30 років. Самка стає здатною до відтворення в 4-8 років, спочатку приносить тільки одного ведмедика, потім через 2-3 роки народжує близнюків - двійнят, трійнят, рідко четверняшек. Таким чином, за все життя ведмедиця може народити до 15 дитинчат, але більше половини з них, як правило, не доживають до підліткового віку. Як і їхні бурі родичі, новонароджені білі ведмежата важать до 750 г і вміщаються на людській долоні.

Фото - Фото - Мишка на севере. владар заполяр'я
фото: Лев Вейсман

Для народів Крайньої Півночі білий ведмідь - не тільки божество і фольклорний персонаж, а й жаданий об'єкт полювання. Так як вогнепальної зброї чукчі і ескімоси до приходу європейців не знали, то в минулі часи полювання велася досить витонченим способом. У заморожений кульку з мережевого жиру уставлявся згорнутий в кільце китовий вус. Кульки розкидалися по ведмежим маршрутами, голодні звірі їх ковтали ... Подальший опис полювання в жіночому журналі недоречно. Тим більше що білий ведмідь занесений в Червону Книгу Росії, і ось уже півстоліття полювання на нього заборонена.

Зараз у світі налічується близько 30 000 особин білих ведмедів.

Легендарна ведмедиця Деббі, народжена в СРСР, але незабаром "емігрувала" в один із зоопарків Канади, увійшла до Книги рекордів Гіннеса як найстаріший білий ведмідь планети - померла Деббі в 41 рік, що за людськими мірками - далеко за сто. За своє довге життя Деббі народила шістьох синів і дочок - теж важливе досягнення, адже в неволі білі ведмеді розмножуються погано.

Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Оцініть, будь ласка статтю